JBA vs. Pyrintö II – Eeppisten Mittasuhteiden Mähinä

Jyväskylä Basketball Academyn voittoputkessa seilaava zeppeliini ottaa sunnuntaina tuplaviikonlopun jälkimmäiseksi kohteekseen Tampereen Pyynikin palloiluhallin. Pyrintö pitää Divari-A:n sarjataulukon perää, mutta kaatoi marraskuussa sarjan kärkijoukkueet, ToPon ja Lahti Basketballin.

FoKoPo-vierasvoitto on JBA-leirissä jo muinaishistoriaa. Kukaan ei enää muistele Feeniksillä nähtyä kultaista kolmossuihkua (vaikka ehkä syytä olisi ja sen tarinan voi käydä kertaamassa tuolta uutisten seasta), vaan katseet on suunnattu, poliittisesti korrektisti ilmaistuna, hyvin ruskettuneen eteläsuomalaisen sävyisen makkaran synnyinmaille, Tampereelle.

Vastustajan riveistä isoimman uhkan sunnuntaina tarjoilee Euroopan kenttiä kiertänyt 201-senttinen nelos-vitonen, Terrell Vinson. Tamperelaisten jenkkivahvistus on ehtinyt pelaamaan kuluvalla kaudella myös Pyrinnön liigajoukkueen kanssa kaksi ottelua 7 pisteen ja 7,5 levypallon keskiarvoilla. Divari-A:ssa Vinsonin keskiarvot ovat äärimmäisen vakuuttavat 24,5 pistettä, 10,5 levypalloa, 1,8 syöttöä ja 1,1 riistoa ottelua kohden.

Vinson tarjoaa Pyrinnölle likimain kaikkea mitä joukkueen charmantti päävalmentaja Juri Heinämäki mieheltä voisi toivoa. Pyrintö ei ole hyvällä tahdollakaan iso joukkue, joten Vinsonin vahvuus korirenkaiden lähellä niin korintekijänä kuin levypallopelaajanakin näyttelee elintärkeää roolia tamperelaisten pelaamisessa. Tämän lisäksi Vinson heittää kolmen pisteen heitot korisukan läpi 41,9% tarkkuudella, mikä tekee miehestä yhden koko divarin monipuolisimmista uhkista hyökkäyspäässä parkettia.

Etukentällä Pyrintö saa vahvaa panosta myös isosta laiturista Tuomas Sukasesta, joka on Vinsonin tapaan varteenotettava uhka bonuskaaren takaa 35% osumatarkkuudellaan. Nuori Mikko Nurmi edustaa tamperelaisten riveissä ainoaa puhdasta vitospaikan pelaajaa, jonka vahvuudet ovat tässä kohtaa uraa, tällä tasolla, vielä kuitenkin enemmän puolustuspelaamisessa.

Liigakokemus-mittarilla Pyrinnön kokenein ”jyrä” on PuHun, ToPon, Vilppaan ja Seagullsin riveissä yhteensä 374 liigaottelua vyölleen kerännyt takamies Eero Lehtinen. Parhaalla kaudellaan Korisliigassa, Lehtinen heitti Vilppaalle 10 pistettä, haki 4,8 levypalloa ja jakoi 1,5 koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden. Tämän kauden divarissa Lehtinen on kirjauttanut kymmenessä ottelussa keskiarvoikseen 10,3 pistettä, 8,1 levypalloa ja 2,3 syöttöä per koitos. Kaaren takaa ei Eerolta ole vielä nähty ilotulitusta, mutta liigaurallaan 34% kolmoslinkona toiminutta Lehtistä ei sovi jättää kaarelle ilman kaitsijaa.

Pyrinnön joukkueen kokonaiskuva on jotakuinkin seuraavanlainen: Ryhmä täynnä heittäviä, ei järin isoja, mutta tinkimättömästi töitä tekeviä kotimaisia pelaajia ja divarin kovimpiin yksilöihin kuuluva Vinson. Tämän paketin kanssa JBA saa varmasti tehdä täyden päivätyön, mikäli joukkue haluaa sarjapisteet hakea Pyynikiltä parempaan talteen.

Päivän vierasjoukkueen riveissä on ehditty huilata puolikas vuorokausi, vähän palautella ja valmistautua sunnuntain koitokseen ja taas huilata pieni hetki. Nämä ovat niitä otteluita, joissa mitataan joukkueen kollektiivinen kyky kanavoida sisäinen Rocky Balboansa koripalloviihteen alttarille ja puristaa jokainen, viimeinenkin kropasta irtoava hikipisara Pyynikin ensiluokkaiselle parketille yhteisen tavoitteen nimissä.

Näitä otteluita varten Niilo Kärkkäinen juoksee joka aamu kello 04.30 Muuramen kulttuuritalon katsomon rappusia ja tuulettaa raivoisasti, joka kerta, ylös asti päästessään.

Näitä otteluita varten Ville Lehtonen juoksee kokonainen puunrunko hartioillaan Harjun portaita, joka aamu, kello 04.30.

Näitä otteluita varten Valtteri Leppänen juoksee Säynätsalon kuvankauniissa vuoristomaisemissa, reisiin asti ulottuvassa lumihangessa ja raahaa perässään kivireen päällä istuvia vanhuksia. Joka aamu, kello 04.30.

Näitä otteluita varten Jere Luoma palaa Laukaan metsiin, kaatamaan neljän metrin paksuisia punapuita Fiskarsin käsiin täydellisesti sopivalla ja ergonomisesti ajateltuna mestarillisesti valmistetulla (mainostuloja) kirveellä, joka jumalansiunaama aamu kello 04.30.

Näitä otteluita varten Samuli Oja hyppii hyppynarulla 25 000 hyppyä hylätyssä ladossa keskellä peltoa, joka aamu, kello 04.30.

Näitä otteluita varten CJ punnertaa yhdellä kädellä 1700 punnerrusta Lutakon satamassa joka aamu, kello 04.30. Kohta pitää vaihtaa varmaan kättä.

Näitä otteluita varten Timi Puittinen vetää 1300 leukaa yhdellä kädellä, joskus jopa ilman käsiä, Monnarin koriraudassa roikkuen. Joka. Aamu. Neljä kolkyt.

Näitä otteluita varten Chuku kulkee slaavikykyssä kahden kilometrin lenkkejä mopoauto reppuselässään Keltinmäen maisemissa, joka aamu, puoli viideltä.

Näitä otteluita varten Robert Juvonen tekee maastavetoja täynnä ihmisiä olevan hevoskärryn kanssa, samalla kun vastustajat treenaavat kyseenalaisen hämärissä oloissa huippusalaisen laboratorion uumenissa. Joka aamu. Joka ikinen aamu. Kello 04.30.

Päivän ottelun polttavat viisi kysymystä:

– Onko Robert ”Keravalainen Hevoskuiskaaja” Juvonen jumala, puolijumala vai kenties vain jumalainen ilmestys meidän tavallisten kuolevaisten joukossa? Onko tällä mitään tekemistä koripallon kanssa? Mikä on Juvosen go-to –hammastahna?

– Miten tamperelainen, makkaraa rakastava yleisö suhtautuu Jere ”Pihvimestari” Luoman laskeutumiseen Pyynikin legendaariselle koripalloareenalle? Jatkaako Luoma kauden ensimmäisen donkkinsa pihtaamista, vai päästääkö mies anttituiskumaisesti ”pedon irti”?

– Laskeeko Valtteri Leppäsen kolmen pisteen heittojen osumisprosentti alle 50:n? Tajuatteko kuinka absurdi kysymys tuo on?

– Onko Valtteri toipunut lauantaisten harjoitusten lopussa nähdystä, dramaattisesta hetkestä, jolloin miehen sädekehä koki ison kolauksen. Seikkaperäisten huhujen mukaan valmentaja ”Juuso Saimio” (nimi muutettu) sai nuorelta ja innokkaalta Leppäseltä haasteen 1vs1 –peliin low postiin.

Valtteri ei tiennyt mihin ryhtyi.

Sarja niin sulavia liikkeitä, etteivät sanat tee niille oikeutta, setämäisellä varmuudella todettu ”levy”, pallo mahdottomasta kulmasta levyn kautta säkkiin ja Leppänen oli päihitetty.

Good job, good effort.

– Ville Lehtonen on tänään valmis. Onko Tampere? Mihin tämä kaikki johtaa? Kuinka monta tamperelaista pitää tänään taluttaa kotiin Lehtosen käsittelyn jälkeen? Tekeekö Pyrintö pistettäkään Lehtosen ollessa parketilla?

Kaikkeen tähän vastaus tänään, kello 17.00 alkaen. Pyynikin palloiluhallilla. Liveseurantaa osoitteessa basket.fi.

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  • Jyväskylä Basketball Academy
  • HoNsu
  • Säynätsalon Riento
  • JyWe
  • Laukaan Urheilijat
  • Muuramen Urheilijat